DemeterVin

Leírás

Leírás

Az értékek megőrzésére akkor van esély, ha meg tudjuk találni az egyensúlyt a Természettel, és újra a Világegyetem körforgása szerint élünk. Célunk a világörökségi táj és kultúra fenntartása, a talaj és a rajta alkotó ember – azaz a terroir – pontos kifejezése a borban. A mádi vulkánok a világon egyedülálló karaktert adnak az itteni boroknak. A mi feladatunk ezen adottságok bemutatása: egyensúlyos, boldog szőlőből készíteni bort, természetes és hagyományos módszerekkel, kompromisszumok nélkül, a tökéletességre törekedve.

Családi pincészetünk Tokaj-Hegyalján, Mádon gazdálkodik. Kizárólag saját szőlőinkből származó alapanyagot dolgozunk fel. Területeink az Úrágya, a Király, és a Kakas dűlőkben találhatók. Az általunk művel hét hektárból három teljesen hagyományos kézi, azaz bakművelésű. Véleményünk szerint a hegyaljai szőlőtermelők feladata a helyi adottságok – talajok, fajták, és szőlőtermesztési kultúra – előtérbe helyezése, ezért minden igyekezetünk arra irányul, hogy jellegzetes, és tökéletes alapanyagot szüreteljünk a mádi dűlőkből.

A borászatban is hasonló filozófiát követünk: a szőlőt a legkíméletesebb módon dolgozzuk fel, és nem használunk fajélesztőt. A birtok organikus fejlődése során 2003-ban jutottunk el odáig, hogy első nagyobb – 900 palackos – tételünk, az Úrágya Furmint kereskedelmi forgalomba került. Azóta is a kis palackszámok jellemzik a pincészetet, a mennyiség helyett a minőségé a főszerep, az évi átlagosan 12 ezer palack borunkból ma is nagy szerep jut a kísérleti és egyedi tételeknek.

A birtokközpont a Pulszky család tulajdonában volt. A család leghíresebb tagja Pulszky Ferenc, a Kossuth-kormány államtitkára, majd negyed századon át a Nemzeti Múzeum igazgatója volt. A ház első említése az 1751-es évekből való, amikor Pulszky Sámuel, az akkori tulajdonos adómentességet kapott. A ház az idők során folyamatosan bővült, a helyben bányákkal rendelkező, a házat 1905-1985-ig lakó Barna család kádárműhelyt is működtetett benne. A kőépület alatt hatalmas pincerendszer helyezkedett el, amelynek jó része ma is hozzá tartozik, és a felújítások után működőképes lett: sok évtized után újra borospinceként üzemel. A lakó- vendéglátó- és gazdasági funkció összekötésének hagyománya jegyében az egykori kádárműhely helyén alakítottuk ki a szőlőfeldolgozó-teret. A kóstolóhely a szomszédos épületben kapott helyet, ami az első ilyen típusú műben, az 1867-es Tokaj-Hegyaljai Albumban is szerepel. A pincészet Mád főutcájáról, a Rákóczi utcáról is visszakapta bejáratát: a felújítás utolsó elemeként a korábbi üzlethelyiségben a Tokaji Borbarátnők Társasága mintaboltja kapott helyet. A három épületben 14 vendég kiszolgálására alkalmas apartmanok is kialakításra kerültek a borászathoz kapcsolódó helyiségek mellett.

Rendezvényekkel, egyedi és természetes borokkal, személyre szabott szolgáltatásokkal várunk minden kedves borkedvelőt Mádon, a Bercsényi utca 5. szám alatt Demeter Ervin és Endre kézműves pincészetében.

Kapcsolat

Kapcsolat

Nyitva tartás

Nyitva tartás
  • Hétfő
  • Kedd
  • Szerda
  • Csütörtök
  • Péntek
  • Szombat
  • Vasárnap

Térkép

DemeterVin
Útvonaltervezés

 

Kapcsolat

DemeterVin
  • By bor-terkep
  • Email: fejer28@gmail.com

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

Esemény

DemeterVin
Nincs esemény