Zombory Pince Kft.

Leírás

Leírás

A legenda szerint a Zombory család ősei már a XVIII. században szőlészettel, borászattal foglalkoztak a Mecsek környékén. Az 1700-as évek elején a törökök kiűzése után, Pécs és Szigetvár felszabadításában vállalt szerepükért kapták a földeket Mária Teréziától.

A két tulajdonos testvér szülei a II. világháború után vándoroltak ki Argentínába. A két testvér már ott született. Zombory Tamás 1996-ban visszaköltözött az óhazába és 2003-ban, az Argentínában maradt bátyjával, Istvánnal megalapította a Zombory Pince Kft.-t. Mindketten szerették volna a családi tradíciót Magyarországon folytatni, de egy olyan borvidéken, amely igazi “Hungarikum”, így választották Tokaj-Hegyalját, Rátkát.

A Zombory Pince egy kézműves borászat, amelynek 2 hektárnyi szőlőterületei a Tokaj-hegyaljai borvidék Rátka melletti, Zempléni hegyek déli lejtőin fekszenek. Mád és Tállya között található Rátka, ahol a falu végén, a Fenyves utca 28. alatt van a pincénk és a feldolgozó üzemünk. Ez egy tipikusan környékbeli, népi építészetű, nyári konyhás parasztház, amelyet átalakítottunk az új funkciójának megfelelően. A hátsó kertben van a lejárat a szintén felújított és kibővített tufakőbe vájt pincébe.

Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországon 2003-ban az év bortermelőjének választott Árvay János, mint szaktanácsadó borász irányítja a szőlőinkben és a pincénkben a szakmai munkát, melyben segítségére van lánya, Árvay Angelika, aki a Junibor – Fiatal Borászok Egyesületének tagja és a jövő generációjának egyik tehetséges borásza. Az éves termelt bormennyiségünk kb. 8-10 000 palack/év. Készítünk száraz, félszáraz és édes borokat, melyeknek a fajtája Tokaji Furmint, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Sárgamuskotály, Késői szüretelésű Cuvée, Fordítás, valamint 6 puttonyos Tokaji Aszú.

A Borigo 2013/decemberi számában a következőket írták az év TOP 100 bora közé választott 2007. évi 6 puttonyos Tokaji Aszúnkról: “Szép, ragyogó aranysárga színű bor, még fiatalos, citromsárgás, szalmás érintéssel. Illata főleg mézes, parányit füstös, ásványos, aszaltbarackos, mazsolás. Nehezen indul, de kis szellőztetés után robban az illat. Magas szinten, iszonyatos koncentráció mellett hallatlan egyensúlyt mutat. Díszítése az illatkép tükre, kis teával, fügével kiegészítve, lecsengése pedig nagyon hosszú.” (Bálint László – AIWS, Nemzetközi Borakadémikus, a Borigo munkatársa. Hét éve kóstol a Borigo kötelékében.)

A 2007. évi 6 puttonyos Tokaji Aszúnk eddig elért eredményei: Challenge Interna-tional du Vin 2013. Bordeaux, Franciaország – Ezüstérem, Decanter World Wine 2012. London, Anglia – Bronzérem, VinAgora 2012. Budapest, Magyarország – Aranyérem, Tokaj-Hegyalja Borverseny 2012. – Aranyérem.

A 2008. évi 6 puttonyos Tokaji Aszúnk eddig elért eredményei: Decanter World Wine 2014. London, Anglia – Ezüstérem.

A többszörös hazai és nemzetközi díjnyertes 6 puttonyos aszúkon kívül törekszünk arra, hogy olyan száraz, félszáraz és édes borokat sikerüljön előállítani, amelyek a mai modern, minőségi borfogyasztói igényeknek megfelelnek és a tokaji bor ismertségéhez, elismertségéhez hozzájárulnak, továbbá a Zombory Pince hírnevét idehaza és a határokon túl is erősítik. Borainkat főként exportra értékesítjük, például Dél-Amerikába és Kanadába, de az utóbbi időben hazánkban is egyre több étterem és borkereskedés (például Budapesten: Alabárdos Étterem, Budagyöngye Bevásárló Központ/Szega Foods, Gepárd és Űrhajó Bistro, Bor-Box, Budaörsön a Hacienda Sörkert, Keszthelyen a Pampetrics Borkereskedés) kínálatában szerepelnek a Zombory Pince borai.

Minden borbarátot nagy örömmel fogadunk pincelátogatásra és borkóstolóra előzetes bejelentkezést és időpont egyeztetést követően! Szálláslehetőség van helyben, 1 db 3 ágyas és 1 db 2+1 ágyas szobában, közös fürdőszobával, étkezővel, önellátással vagy igény szerint félpanzióval.

Kapcsolat

Kapcsolat

Nyitva tartás

Nyitva tartás
  • HétfőElőzetes bejelentkezést kérünk!
  • KeddElőzetes bejelentkezést kérünk!
  • SzerdaElőzetes bejelentkezést kérünk!
  • CsütörtökElőzetes bejelentkezést kérünk!
  • PéntekElőzetes bejelentkezést kérünk!
  • SzombatElőzetes bejelentkezést kérünk!
  • VasárnapElőzetes bejelentkezést kérünk!

Térkép

Zombory Pince Kft.
Útvonaltervezés

 

Kapcsolat

Zombory Pince Kft.
  • By bortérkép
  • Email: borterkep@gmail.com

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

Esemény

Zombory Pince Kft.
Nincs esemény