Tolnai borvidék

Magyarország borvidékei

Pannon régiók

A tolnai dombság szinte valamennyi része alkalmas a szőlőművelésre, ez látszik is, hiszen az utazó a főutak mentén is, ha pedig letér a mellékutakra, sokszor amíg a szem ellát, szőlőültetvényeket lát majd.

Szelíd lankák, kedves kis patakok és tavak, dombok által övezett, bájos kisfalvak és városkák, vendéglők és pincék, sőt pincefalvak, gazdag népi hagyományok, ételkülönlegességek, és természetesen a bor: a fűszeres, bársonyos, barátságos, beszélgetős borok várják az idelátogató vendégeket.

Ki nem hallott már a györkönyi pincefaluról, ahol háromszáznál is több présház áll a több utcában. Különleges látványt nyújt a hasonlókat nemigen ismerőknek. Szintén hasonló élmények érik a Duna parti Bölcskére érkezőt is a háromszáznyolcvan pince láttán. A dunaföldvári földbe vájt pincék a régmúltba való visszatekintésre késztetik az embert. Mindenképpen meg kell még említeni a paksi Sárgödör téri pincesort, a kölesdi, simontornyai szemet gyönyörködtető pincesorokat.

Az egész borvidék egy nagy pincefalu, ahol mindig megkínálják jóféle tolnai borral az oda érkezőt. Bízunk benne, hogy Önt is hamarosan vendégünkként üdvözölhetjük és koccinthatunk!

Egészségünkre!