Balatonboglári borvidék

Magyarország borvidékei

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Balaton déli oldalán mintegy 50 km hosszúságban, helyenként 15-20 km szélességben benyúlva helyezkedik el a Balatonboglári Borvidék. A borvidék szőlőterülete 3400 hektár.

Somogy megyében mindig is nagy jelentőséggel bírt a szőlőtermesztés és borászat, ezt történelmi emlékek sora is bizonyítja. Az 1498-ban II. Ulászló király által adományozott Somogy vármegye címerpajzsában már egy szőlőfürtöt tartó kar látható.
A megye szőlőterületei a török hódoltság és a filoxéra-vész időszakában kipusztultak. A jelentős újratelepítés az 50-es években indult, a hajdani Balatonboglári Állami Gazdaság területén, ahol korszerű ültetvények létesültek. A tájegység, a talaj és éghajlat adottságai igen kedvezőek a szőlőtermesztéshez, így rövid időn belül kiderült, hogy jó minőségben, mennyiségben és szinte minden évben biztosan, kiegyensúlyozottan lehet szőlőt termelni és bort készíteni. E tapasztalatokra építve kezdődött jelentős mértékű szőlőtelepítés, majd termelés e vidéken.
A munka eredményeként 1982-ben kapott borvidéki rangot Somogy megye szőlőterülete, Balatonboglári Borvidék néven, majd méltán nyerte el a szőlőtermesztés ? mint a megyében kiemelkedő gazdasági ágazat ? ?Örökségünk ? Somogyország Kincse? kitüntetést. A Balatonboglári Borvidékhez 32 község tartozik, melyeket 8 hegyközség tömörít. A tájegység elsősorban fehérbor termő vidék. Országosan és nemzetközi szinten is ismertek az innen származó friss, üde, illatos fehérborok. Az utóbbi 10 év telepítéseinek köszönhetően jelentősen megnövekedett a vörösbor-szőlő ültetvények aránya. A somogyi dombok déli lejtőin a legkiválóbb termőhelyeken termesztett szőlőből jó minőségű vörösborok készülnek, melyek felveszik a versenyt az ország többi területén termelt borokkal.

Ezt erősíti az a tény, hogy az elmúlt időszakban két alkalommal is borvidékünk borászai nyerték el a megtisztelő Év Bortermelője címet. 2006-ban Garamvári Vencel, a Garamvári Szőlőbirtok Szt. Donatus Pincészet tulajdonosa, szakmai vezetője vehette át az ?Év Bortermelője 2006? kitüntetést. 2008-ban szintén dél-balatoni borász kapta a díjat. Konyári János az Ikon Kft. ügyvezetője és tulajdonosa, valamint Konyári Pincészet tulajdonosa kapta a megtisztelő ?Év Bortermelője 2008? kitüntetést. Mindannyiunk örömére eddig már két borászunk nyerte el az ebben a szakmában legmagasabb szakmai elismerésnek számító díjat. Feltétlenül meg kell említenünk, hogy Légli Ottó a borvidék borásza már évek óta szerepel az első helyre jelöltek között.

A borvidék természeti adottságainak köszönhetően a pezsgőkészítés is elindulhatott a térségben. A Balatonra merőleges, patakokkal tagolt észak?dél irányú somogyi dombhátak között megbúvó falvak és a tóparti települések napjainkra összekapcsolódó üdülőövezetté váltak. Kiadványunkban az e vidékre látogató, pihenni vágyó, természetszerető, jó borokat és a magyar gasztronómiai hagyományokat kedvelő vendégeknek kívánunk útmutatóval szolgálni.